Live Chat hos NORAQ
 Informasjonsmateriell
RSS Feed
Siste nytt
Nov
26
OPPDATERING: Tamfugler SKAL skjermes mot kontakt med villfugler!
Opprettet av Evert Jor den 26 November 2016 08:57 PM

Dette er en oppdatering gjeldende fugleinfluensasmitte og spredning i de Nordiske landene (Danmark, Sverige, Åland).

OPPDATERING: Siden dette varselet ble sendt ut, opprinnelig, så er det påvist smitte til en verpehønsbesetning i Helsingborg, Sverige - og på Åland.

Les mer hos SVA om håndeting av smitten: http://sva.se/om-sva/pressrum/nyheter-fran-sva/fortsatt-intensivt-arbete-i-influensasmittad-fagelbesattninghttp://sva.se/om-sva/pressrum/nyheter-fran-sva/fortsatt-intensivt-arbete-i-influensasmittad-fagelbesattning (nytt vindu)

Når det gjelder Åland, les mer på: https://www.evira.fi/sv/djur/djurhalsa-och-sjukdomar/djursjukdomar/aktuellt-om-djursjukdomar/2016/for-att-faststalla-fagelinfluensavirus-ska-prover-av-frilevande-faglar-sandas-till-evira-i-helsingfors/

Det er viktig å presisere at alle kylling-, verpehøns-, kalkunbesetninger (eller foredlingsbedrifter) der høypatogen fugleinfluensa påvises vil få alle dyrene avlivet evt. produkter med smitte destruert som en HACCP-praksis for å sikre dyrevelferd, dyre- og folkehelse. Dette omfanget av skade ved uforutsett spredning av smitte må også tamfuglholdere ta innover seg og begrense. Ta ansvar og beskyttt fuglene dine!

Tamfugler som går ute skal fra nå av beskyttes mot smitte fra villfugler. Det vil i praksis si at du må holde fuglene dine innendørs hvis du ikke har tak over utevolieren og fuglene har tilgang til denne. Nettingen må være så liten at villfugl ikke kommer inn i volieren - i praksis 1x1 cm.

Vi minner om at utevolierer alltid bør bygges med dobbel netting - både for å beskytte ekstra mot rovdyr, men også for å beskytte mot smitte. Vi anbefaler alltid ytter-netting med dimensjoner på maks. 1x1 cm (minknetting). Netting på 1x1 xm bør også brukes under bunnlaget i volieren for å hindre at smågnagere kommer inn.

Tiltaket om adekvat beskyttelse følges i henhold til myndighetene. Det gjelder i følgende fylker: Oslo, Akershus, Hedmark, Oppland, Vestfold, Østfold, Buskerud, Telemark, Aust- og Vest Agder og Rogaland. Listen kan bli utvidet hvis situasjonen endrer seg.

Les mer hos Mattilsynet på: http://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/dyrehelse/dyresykdommer/fugleinfluensa/ny_informasjon_om_fugleinfluensa_ai.24728?utm_campaign=Nyhetsbrev&utm_medium=Epost&utm_source=Mattilsynet&utm_term=Ny_informasjon_om_fugleinfluensa_AI&utm_content=Dyrehelse

Hvis fuglene dine smittes av høypatogen fugleinfluensa så vil de bli avlivet for å hindre spredning til andre fuglehold. Hobbydyr ersattes ikke vha. offentlige støtteordninger. Ta derfor vare på dyra dine (se over).

Ved spørsmål ta kontakt med vår fagansvalige veterinær på telefon 456 61 911 (09.00-16.00).


Les mer »Nov
12
Utforsk Loro Parque på Tenerife (kåret til Europas beste dyrehage i 2015)
Opprettet av Evert Jor den 12 November 2016 07:13 PM

Loro Parque på Tenerife har oppdatert sine websider med Street-View-funksjonalitet.

Dette er en smart funksjon hvis du planlegger et besøk - du kan ganske nøyaktig finne de stedene i parken du er mest interessert i:

Se: www.loroparque.com/mapa/loroparqueweb.html

 

Loro Parque er vel verdt et besøk hvis du er glad i papegøyer eller "andre" eksotiske dyr.

Se lokasjonen til Loro Parque


Les mer »Nov
11
Trekkfugler kan gi problemer med fugleinfluensa - igjen!
Opprettet av Evert Jor den 11 November 2016 08:52 PM

Mattilsynet varsler om at andefugler i Danmark har fått påvist fugleinfluensa type H5N8. Trekkfugler kan spre smitten hit, men sannsynligheten for spredning til Norge vurderes, per i dag, som lav.

Generelt sett anbefales det i den kalde årstiden å holde fugler innendørs evt. under tak utendørs. Mat- og vannkilder skal beskyttes slik at villfugler ikke har tilgang til drikkevannskildene eller maten til tamfugler.

IKKE ta med rugeegg nå! Følg gjeldende regelverk for import.

Fugler som er stusselige/svake må ikke omsettes. Har du syke hobby-dyr på regelmessig basis så bør du ikke selge noen dyr fra flokken. Ta kontakt med veterinær for utreding/prøvetaking så du kan få behandlet/prøvetatt syke dyr og få behandling/råd, og deretter selg friske dyr.

Det er ingen som liker å være syke - ikke fuglene/dyrene dine heller...


Les mer »Jul
31
Unngå unødvendig bruk av reseptbelagte medikamenter
Opprettet av Evert Jor den 31 July 2016 01:44 PM

Unødvendig bruk av reseptbelagte medikamenter som antibiotika (midler mot bakterier) og antimykostatika (midler mot sopp) medfører at medisinene ikke lenger virker mot det de skal virke mot. Se gjerne en video fra legemiddelverket, budskapet gjelder også medisiner til dyr: https://www.youtube.com/watch?v=d3mYAeIG7B8

Se også: https://www.youtube.com/watch?v=58BXxeuRVgk

Din veterinær skal gi deg informasjon om korrekt bruk av medikamenter til dyr.


Les mer »Jun
15

Mattilsynet tillater fra 1. Juni 2016 tilbakeførsel av inntil 3 dyr (fugler, gnagere og kanininer) i tidsrommet +/- 5 dager ved tilbakereise til Norge. Dersom du har et par med fugler så er det heretter tillatt å ta disse med tilbake til Norge - forutsatt at autorisert veterinær i avreiselandet har utstedt identifikasjonsdokument/helsesertifikat i avsenderlandet FØR tilbakereisen. Dette krever imidlertid fysisk kontroll av dyrene før tilbakereise. Sjekk ALLTID reglene for innførsel til landet du skal reise til før du reiser dit!

HØNSEFUGLER regnes IKKE som kjæledyr da de kan bære med smitte som utgjør en helserisiko for kommersielt hønsehold. Tar du med en syk hønsefugl så kan det i verste fall medføre tvangsavlivning av flere hundre tusen kommersielle kyllinger/høns. Tenk alltid noen skritt fremover - så er du grei!

Se gjerne noen videoer så får du dette i et bedre perspektiv:

Fjærfebårne sykdommer i Kina - Fugleinfluensa i England - IBR hos kylling - Vanlige sykdommer hos tamhøns (Pox er ikke så aktuelt hos oss)

***

 Les nyhetssaken på Mattilsynet.no På reise med fugler fra utlandet - nye regler gjelder

Les mer om detaljene rundt regelendringene hos Mattilsynet.no

Last ned identifikasjonsdokument for utfylling.

 

Last ned kopi av skjemaet som må fylles ut FØR AVREISE FRA UTLANDET hvis lenken til Mattilsynet ikke lenger virker.


Les mer »