Live Chat hos NORAQ
 Informasjonsmateriell
RSS Feed
Siste nytt
Sep
30
Uforklarlig, positiv, helseeffekt av rabiesvaksinering hos unge hundevalper
Opprettet av Evert Jor den 30 September 2017 07:11 AM

En studie, som nylig er publisert i tidsskriftet Vaccine, viser en betydelig helse-gevinst av å vaksinere hundevalper i aldersintervallet 0-3 måneder mot rabies. Dødsrisikoen ble redusert med hele 56%.

Forskerne har ikke funnet forklaringen på den bedrede hundehelsen ennå, men de har noen hypoteser.

Åpne ekstern artikkel ved å klikke her.

 

Rabies skyldes et Rhabdovirus som i initialfasen infiserer perifere nerver og senere sentralnervesystemet - med døden som utgang.

Det smitter primært med bitt fra infiserte dyr. Rabies kan forebygges ved vaksinering både hos dyr og mennesker. Vaksinering hindrer virusreplikering etter at et individ har blitt utsatt for smitte.


Les mer »Aug
31
Smittefare ved bruk av rå melk (råmelk, upasteurisert melk)
Opprettet av Evert Jor den 31 August 2017 09:55 AM

Kommentar til artikkelen:

https://www.aftenposten.no/viten/i/ejdXO/-Ra-melk-er-gambling-med-helsen

Hei.

Forfatterne glemte parasittene Cryptosporidium og Giardia som også kan smitte via rå melk (upasteurisert) og som er vanlig forekommende i Norske fjøs og i utlandet. Jeg stiller meg fortsatt bak hovedbudskapet i artikkelen, selv om kommentaren min i Aftenposten.no ble slettet.

Jeg ber ennå en gang om en sakelig begrunnelse for hvorfor det er tillatt å omsette upasteuriserte melkeprodukter i Norge og EU. Dette skulle vi bli kvitt ved hjelp av Louis Pasteur. Ikke glem det! De som skal spare på å bruke råmelk vil koste dyrt.

Rå melk (upasteurisert) overfører sykdommer til dyr også. Det fremkom heller ikke i artikkelen.

 

Mvh Evert Jor, veterinær/forsker


Les mer »Aug
13
Avlivningsregime for akvariefisk
Opprettet av Evert Jor den 13 August 2017 09:07 AM

Veterinært tilbud om avlivningsregime for akvariefisk i zoobutikk:

Innen zoofaghandelen avlives minst 200 000 akvariefisk grunnet akvarievann eller fiskesykdommer årlig – kun i Norge.

NORAQ, som tilbyder av vannbehandlingsprodukter, og vanntester, ønsker herved å tilby zoobutikker et tilbud for dyrevenner i zoobransjen. Tilbudet er kostnadsfritt inntil videre.

Du må rekvirere tilbudet GRATIS på mob. 45661911.

 

Mvh Evert Jor, veterinær


Les mer »Aug
10

VIKTIG Orientering:

Virus som forårsaker barnesykdommer hos papegøyefuglene våre (PBFDV og Polyomavirus) slipper lett gjenom HEPA-filtrene på vanlige støvsugere.

Porestørrelsen i kommersielle HEPA-filtre er ca. 20 ganger større enn virusene. I effekt vil det medføre at virus blåses fritt rundt i fuglerommet. Vanlige støvsugere er ennå verre, ca. 10 ganger verre.

Bruk av støvsugere i fuglerommet anbefales derfor overhodet ikke hvis du ønsker å begrense disse virusinfeksjonene. Skal du gjøre det, så bør utluften sendes rett ut av lokalet. Dette er en midlertidig løsning.

Rengjøring av utstyr bør følges av adekvat desinfeksjon.

Mvh Evert Jor, veterinær


Les mer »Aug
6
Fipronil i egg for konsum - oppdatert
Opprettet av Evert Jor den 06 August 2017 07:56 PM

Fipronilkontaminerte egg (OPPDATERT)

Fipronil SKAL ikke brukes til matproduserende dyr. Blodmidd - Dermanyssys gallinae (blodsugende lopper) er et stort problem hos verpehøns. Loppene oppformeres nærmest eksponensielt når miljøtemperaturen økes, og de er en dyreplage. De nedsetter dyrenes velferd betraktelig. Hønsene får ikke sove om natten - samtidig som vi krever økt produksjon.

Skadeeffektene oppover i næringskjeden ved fipronil-bruk er ikke kartlagt, men det foreligger noen beregninger som tilsier at "hvis du spiser 8 eller flere egg per dag, så kan det være skadelig".

http://www.bbc.com/news/world-europe-40878381

INFO: Fipronil er et syntetisk agens som primært brukes mot lopper på hunder. Alle blodsugende insekter kan være smittebærere av ulike sykdommer - enten ved at de hopper fra dyr til dyr og suger blod, eller mellom dyr i en flokk. De kan også ha en såkalt sylvatisk syklys der andre dyr inngår i smitteyklusen.

 

Mvh Evert Jor, dyrlege


Les mer »