RSS Feed
Nyheter
Apr
17
Opprettet av veterinær Evert Jor den 17 April 2019 03:55 AM

Papegøyesyke forårsakes av den intracellulære bakterien Chlamydophila psittaci. Den kan gi dødelighet i fuglesamlinger- og hos enkeltfugler, men også alvorlige influensa-liknende symptomer hos mennesker, og er derfor en liste B-sykdom - som er meldepliktig i henhold til Matloven. Typisk dødelighet i de flokkene vi har behandlet ligger på mellom 50-70% før behandling ble iverksatt.

"Dødeligheten stopper vanligvis 1-3 dager etter iverksatt behandling, så det er utrolig at oppdretterne ikke kontakter dyrlege før over halve flokken har dødd. Det skjer gang på gang, dessverre.", sier veterinær Evert Jor.

Nyere studier antyder at sykdommen er spesielt vanlig hos fjørfe-slakteriarbeidere. Sykdommen kan være dødelig hos både tropefugler og mennesker.

Vi velger per nå, midlertidig, å tilby analysen til en sterkt redusert pris på NOK 200,-/prøve (Ord. pris 1 550,-/prøve). Oppfølgende behandling vil ha ordinær takst mtp. medikamentkostnader og timearbeid.

Det anfefales å ta choana-svaber, samt en kloakk eller avføringsprøve fra hver fugl. Ta kontakt mtp. prøvetaking i større fuglesamlinger.

Dette gjør du enten i samarbeid med veterinæren hos oss (send e-post til evert@noraq.com) eller via din lokale dyrlege.


Kommentarer (0)